Електрическият стриймлайнър на Hyundai IONIQ 6 получи най-високата оценка от независимата организация за оценка на превозни средства European New Car Assessment Program (Euro NCAP). Най-новият модел от моделната линия IONIQ на Hyundai се присъединява към IONIQ 5 в предоставянето на най-високите стандарти за безопасност и постигането на максималния рейтинг от пет звезди на EURO NCAP.

Превозните средства, подложени на теста за безопасност на Euro NCAP, се оценяват в четири категории: „Възрастен пътник“, „Дете пътник“, „Уязвим участник в движението“ и „Асистиращи системи за безопасност“. Оцененият с пет звезди Hyundai IONIQ 6 се отличи в категориите „Възрастен пътник“, „Дете пътник“ и „ Асистиращи системи за безопасност “.

„Фактът, че IONIQ 6 последва IONIQ 5 в постигането на максимална оценка от пет звезди за безопасност от Euro NCAP, е доказателство за това, че Hyundai е не само лидер в мобилността на бъдещето, но също така, че нашите модели са сред най-безопасните в Европа“, казва Андреас-Кристоф Хофман, Вицепрезидент Маркетинг и продукти в Hyundai Motor Europe. „Hyundai се ангажира да гарантира на своите клиенти и всички участници в движението високо ниво на безопасност и технологично ориентирани решения за мобилност, а последната петзвездна оценка от Euro NCAP подчертава нашия успех в постигането на тази цел.“

Усъвършенствани системи за подпомагане на водача осигуряват високи нива на безопасност за клиентите на IONIQ 6

Освен със седем въздушни възглавници като стандарт, IONIQ 6 е оборудван със следващото ниво на усъвършенстваните системи за подпомагане на водача Hyundai SmartSense, гарантиращи безопасност и удобство на пътя. Те включват системата Highway Driving Assist 2 (HDA 2), която помага да поддържате зададена скорост и дистанция спрямо автомобила отпред, когато се движите по магистрала и да центрирате автомобила в лентата по време на шофиране, дори в завой.

Базираният на навигационната система интелигентен круиз контрол (NSCC) помага да се поддържа дистанция спрямо автомобила отпред и да се шофира със скорост, зададена от водача, като имитира заучения стил на шофиране на водача. Той, също така, използва пътната информация от навигационната система, за да оптимизира автоматизираното шофиране и да регулира скоростта за безопасно преминаване през завоите. Системата за превенция на сблъсък (FCA) помага да се избегнат сблъсъци с обекти пред автомобила по време на шофиране, като предупреждава водача и асистира при аварийното спиране.

IONIQ 6 е с подобрени функции при завиване на кръстовище, пресичане на кръстовище, движение при смяна на лентата напред и настрани, заедно с кормилен асистент (Evasive Steering Assist). Наборът от системи за полуавтономно шофиране включват също така и Интелигентен асистент за ограничаване на скоростта (ISLA), който регулира скоростта на превозното средство, за да съответства на ограничението, и Асистент за къси и дълги светлини (HBA), който включва и изключва дългите светлини през нощта при наличие на приближаващи превозни средства в насрещното платно.

IONIQ 6 има няколко функции, свързани с вниманието на водача, като например Система за разпознаване на умора при водача (DAW), която анализира вниманието на водача по време на шофиране, сигнализира, когато бъдат открити признаци на невнимание и препоръчва почивка, ако е необходимо. При спрял автомобил водачът получава сигнал, ако превозното средство отпред потегли.

Някои функции работят в тандем, за да помогнат да бъдат предотвратени сблъсъци в различни ситуации на шофиране. Асистентът за следене мъртвата точка с функция за превенция на сблъсък (BCA) помага за избягване на удари от задната страна на автомобила при смяна на лентата. Друга функция, Blind-Spot View Monitor (BVM), показва картина на мъртвата точка на дигиталното табло за безопасна смяна на лентата. По подобен начин Асистентът за превенция на сблъсък при трафик зад автомобила (RCCA) помага за избягване на удар с превозни средства приближаващи от лявата или дясната страна на автомобила, докато се движите на заден ход.

Най-новият член на гамата на IONIQ също така гарантира безопасността на пътниците на задните седалки с Предупреждение за безопасно излизане (SEW), което сигнализира, в случай, че друго превозно средство се приближава от задната страна, докато излизате от автомобила. Разнообразие от функции за удобство при паркиране правят паркирането при различни обстоятелства по-лесно и по-безопасно от всякога, включително Асистент за превенция на сблъсък при паркиране напред/странично/назад (PCA), който помага за предотвратяването на сблъсъци с пешеходци и предмети около автомобила, докато паркирате или излизате.

Спестена енергия с пробег от 614 километра

Клиентите на IONIQ 6 ще се възползват от усилията на Hyundai Motor Group за разработване на усъвършенствана технология на батерията, която позволява шофиране без стрес и дълъг пробег. С разход на енергия според WLTP от 13,9 kWh/100 километра, IONIQ 6 ще бъде един от електрическите автомобили (EV) на пазара с най-висока енергийна ефективност, като същевременно ще осигури изцяло електрически пробег с едно зареждане от 614 (комбиниран цикъл WLTP), който е един от най-дългите, които се предлагат в момента.

Неговото впечатляващо представяне по отношение на пробега е възможно до голяма степен благодарение на специалната архитектура на глобалната модулна платформа (E-GMP) на Hyundai Motor Group и ултраниското съпротивление на вятър на електрическия стриймлайнър. EGMP осигурява оптимална електрическа  производителност и 800V ултрабързо зареждане, постигайки до 351 километра пробег само за 15 минути или от 10 до 80 процента за 18 минути, като същевременно поддържа 400V зареждане без нужда от допълнителни компоненти или адаптери.

Подобно на IONIQ 5, IONIQ 6 предоставя иновативната функция Vehicle-to-Load (V2L), която позволява на клиентите да зареждат всякакви електрически устройства — идеално за захранване по време на прекъсване на електрозахранването, на къмпинг или при проекти на открито. V2L се активира с помощта на допълнителен адаптер, който се включва във външния порт за зареждане. В допълнение към външния електрически контакт има втори контакт под седалката на задния ред за зареждане на лаптопи, смартфони и други устройства.

IONIQ 6, също така, ще бъде първият модел на Hyundai, който предлага функцията за софтуерна актуализация по въздуха (OTA) за различни системи. Тази технология позволява на водачите да надграждат контролите на превозното средство за електрически устройства, автономно шофиране, батерия и други, за да осигурят по-безопасно и по-удобно шофиране. С OTA функцията водачите могат да актуализират и карти и медиен софтуер.