IONIQ 5 беше избран като финалист за престижната награда “Европейска кола на годината (COTY)” 2022 г. Напълно електрическият SUV на Hyundai Motor е един от седемте номинирани за спечелване на наградата. Последният кръг на гласуването ще се проведе в края на февруари, а победителят ще бъде обявен в понеделник, 28 февруари в Женева.

IONIQ 5 беше избран сред 39 модела, номинирани за COTY 2022 г. и ще се състезава срещу шест други претендента за наградата.

“Тази номинация за награда в такъв международно признат конкурс като COTY, допълнително подчертава, че IONIQ 5 е изключително прогресивен елетрически автомобил, който се откроява в конкурентна среда”, ​​казва Майкъл Коул, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Motor Europe. “IONIQ 5 оглавява стратегията за електрификация на Hyundai и развива нашата визия за мобилност с нулеви емисии, за да предоставим на клиентите още повече избор.”

IONIQ 5 е първият модел от новата линия на марката IONIQ на Hyundai. IONIQ 5 е изграден върху глобалната електрическа модулна платформа (E-GMP) – платформата на Hyundai Motor Group, посветена на електрически автомобили. Клиентите могат да избират между две опции на батерии – 58 кВч или 72,6 кВч – и HTRAC задвижване на всичко колела или само на задните. Версията със задно задвижване и 72,6 кВч има максимален пробег от 481 километра с едно зареждане, според WLTP.

IONIQ 5 осигурява мощна динамика и ултра-бързо зареждане. Благодарение на технологията за зареждане от 800 V, и двете опции за батерии могат да се зареждат от 10 до 80 процента само за 18 минути на станции за бързо зареждане. Клиентите могат да използват технологията Vehicle to Load (V2L) за зареждане на външни електрически уреди по време на шофиране или паркиране, като лаптопи или скутери.

Както при всички модели на Hyundai, IONIQ 5 се предлага с водеща в индустрията петгодишна гаранция без ограничение в пробега. В допълнение към тази гаранция, батерията с високо напрежение също е покрита от гаранция от осем години или 160 000 километра.