Hyundai Motor Company пусна на пазара дългоочаквания IONIQ 6. Като нов модел от изцяло електрическата линия на марката IONIQ, наборът от модерни технологии, персонализирано пространство и функции и отличен пробег  предефинират границите на електрическата мобилност.

IONIQ 6 осигурява приблизителен изцяло електрически пробег от над 610 км, съгласно стандарта за Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP), както и ултра-бърза възможност за многократно зареждане 400V/800V, станала възможна от новата платформа Hyundai Motor Electric-Global Modular Platform (E-GMP)., позната от успешния IONIQ 5.

„IONIQ 6 е следващата амбициозна стъпка напред в стратегията на Hyundai за ускоряване на прехода към електрификация и позиция на глобален лидер в електромобилите“,
„IONIQ 6 ще осигури уникално и отличително изживяване за водачи и пътници, оптимизирано по всякакъв начин, за да предефинира електрическата мобилност“

г-н: Джехун Чанг, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Motor Company

Персонализирано вътрешно пространство

IONIQ 6 се възползва от предимствата на новата платформа E-GMP, за да осигури изключително дълго междуосие от 2950 мм и избор от 20-инчови или 18-инчови колела. С впечатляващата обща дължина от 4855 мм, ширина от 1880 мм, височина от 1495 мм и отличителен елегантен и стилен екстериор, IONIQ 6 се откроява сред постоянно нарастващия пазар на електрически автомобили.

„IONIQ 6 е проектиран да подобрява ежедневието ни като място за събуждане на вашия потенциал“,
„Иновативният интериор е прецизно обмислен като лично пространство, подобрено с най-новите технологии за създаване на безопасно, забавно и изживяване при шофиране без никакъв стрес.“

г-н: Томас Шемера, вицепрезидент и главен маркетинг директор на Hyundai Motor Company

Интериорът на IONIQ 6 е специално разработен, за да служи като удобно и персонализирано скривалище. Двуцветното амбиентно осветление позволява на шофьора да персонализира външния вид и усещането на интериора на кабината, като избира от спектър от 64 цвята и шест предварително избрани теми. Режимът Speed ​​Sync Lighting добавя емоция към шофирането, като променя яркостта на вътрешното осветление на първия ред въз основа на скоростта на автомобила.

Опционалните седалки Relaxation Comfort на първия ред насърчават свободното време чрез просто регулиране на ъгъла на седалката. В допълнение, всички негови седалки са специално произведени за изцяло електрически модели и са приблизително 30 процента по-тънки от тези в други конвенционални модели, осигурявайки повече пространство за пътниците. Налични са четири USB порта тип C и един USB порт тип A за подобряване на удобството на клиентите.

Персонализираното шофиране на IONIQ 6 е допълнително подобрено от системата за настройка: EV Performance, която позволява на водача свободно да регулира усилието на кормилното управление, мощността на двигателя, чувствителността на педала на газта и режима на задвижване. Шофьорите могат да създават разнообразие от различни комбинации само с няколко бутона, за да отговорят на индивидуалните си нужди.

IONIQ 6 разполага с e-ASD, технология, която прави електромобилите още по-вълнуващи – оптималният звук, подобен на космически кораб, се добавя към кабината, а текстурата на звука се променя в зависимост от състоянието на шофиране на автомобила.

„IONIQ 6 свързва емоционалното сближаване на функционалността с естетиката“,
„Отличителният рационализиран дизайн е резултат от тясно сътрудничество между инженери и дизайнери, с обсебено внимание към детайла и ориентирани към клиента ценности в основата. Създадохме IONIQ 6 като модел, който предлага персонализирано място за всички.”

г-н Санг Юп Лий, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Hyundai Design Center.

Предоставяне на достатъчно мощност и енергия в излишък

IONIQ 6 се предлага с набор от задвижващи двигатели и батерийни пакети, които отговарят на нуждите на всеки клиент. Голямата батерия с пробег 77,4 кВч може да се комбинира със задвижване на задните колела (RWD) или задвижване на всички колела (AWD). А най-мощната версия, произвеждаща комбинирана мощност от 239 кВ и 605 Нм въртящ момент, може да ускори от 0 км/ч до 100 км/ч за 5,1 секунди.

IONIQ 6 може да се похвали с впечатляващ коефициент на консумация на енергия. Консумацията на енергия на стандартната батерия с капацитет 53 кВч с 18-инчови гуми и двигател със задно задвижване се оценява на под 14 кВч/100 км, според WLTP. Това прави IONIQ 6 един от най-енергийно ефективните автомобили на пазара.

Архитектурата E-GMP на IONIQ 6 поддържа както 400V, така и 800V зареждане, като стандартното зареждане е 800V. При зарядно устройство с мощност 350 кВ, IONIQ 6 може да зареди от 10% до 80% само за 18 минути.

IONIQ 6, подобно на IONIQ 5 преди него, предоставя иновативна функция V2L, която позволява на клиентите да зареждат всякакви електрически устройства — идеално за захранване на нужди по време на прекъсване на електрозахранването, къмпинг или проекти на открито. V2L се активира с помощта на наличен адаптер за аксесоари и влиза във външния порт за зареждане. В допълнение към външния електрически контакт има втори контакт под седалката на задния ред за зареждане на лаптопи, телефони и други устройства.

Най-нова технология и функционалности

Модулното табло със сензорни екрани на IONIQ 6 интегрира 12-инчов изцяло сензорен инфоразвлекателен дисплей и 12-инчов цифров клъстер, който съдържа усъвършенствани технологии за подобрено изживяване, което може да бъде персонализирано, за да отговори на всички нужди.

Информационно-развлекателната система на IONIQ 6 осигурява картографиране на радиуса на пътуване в реално време въз основа на текущото състояние на заряд. Свързаните автомобилни услуги на системата също помагат при търсенето и планирането на най-добрия маршрут.

Apple CarPlay и Android Auto изглеждат страхотно на този широкоекранен дисплей. Налична е поддръжка за множество Bluetooth връзки, така че две устройства могат да бъдат свързани с автомобила едновременно — едно за телефонни разговори и едно за стрийминг на музика. Осемте високоговорителя на първокласната звукова система Bose, включително субуфер, са стратегически разположени в автомобила за висококачествено слушане.

Усъвършенствани системи за подпомагане на водача осигуряват високи нива на безопасност

IONIQ 6 е оборудван със следващото ниво на Hyundai SmartSense, Advanced Driver Assistance Systems, осигуряващи безопасност и удобство на пътя.

Highway Driving Assist II (HDA II) помага да се поддържа зададена дистанция и скорост от автомобила отпред, когато се движите по магистрала и помага да центрирате автомобила в лентата по време на шофиране, дори и в завой. В случай, че автомобилът отстрани се движи много близо, той помага да се коригира пътя на автомобила, за да не бъде в опасност. Ако шофирате над определена скорост, държите волана и задействате мигачите, IONIQ 6 автоматично променя лентата в посочената посока.

Интелигентният круиз контрол (SCC) помага да се поддържа дистанция от превозното средство отпред и да се кара със скорост, зададена от водача, като отразява научения стил на шофиране на водача. Когато SCC е неактивен, функцията научава стила на шофиране на водача. Когато SCC е активиран, функцията шофира автоматично, като имитира научения стил на шофиране.

Разнообразие от функции за удобство при паркиране правят паркирането при различни обстоятелства по-лесно от преди. Дистанционният интелигентен асистент за паркиране II (RSPA II) помага за дистанционно паркиране или помага за дистанционно излизане от парко място чрез команди от дистанционно управление. В IONIQ 6 тази функция работи за успоредно, перпендикулярно и дори диагонално паркиране.

Освен усъвършенстваните системи HAD II и интелигентен круйз контрол, IONIQ 6 разполага стандартно с обширен набор от системи за максимална безопасност:

 • FCA-JX (Front Collision Assist-Junction/Crossing): Автономна аварийна спирачка с разпознаване на пешеходци/автомобили/велосипедисти и превенция на сблъсък в кръстовище/смяна на пътната лента
 • LFA (Lane Following Assist): Система за активно поддържане на пътната лента
 • LVDA (Leading Vehicle Departure Alert): Система за предупреждение при тръгване на автомобила отпред
 • DAW (Driver Attention Warning): Система за разпознаване на умора при водача
 • HBA (High Beam Assist): Система за автоматично превключване между къси и дълги светлини
 • BCA (Blind Spot Collision Avoidance System): Система за следене на мъртвата точка с функция за превенция на сблъсък
 • RCCA (Rear Cross Collision Assist): Система за следене на трафика зад автомобила с функция за превенция на сблъсък
 • SEA (Safe Exit Asist): Система за следене за наближаващ автомобил и автоматично заключване на задните седалки
 • SVM (Surround View Monitor): Система от камери с висока резолюция за изобразяване на 360 градусов обзор около автомобила с възможност за детайлен преглед
 • PCA (Parking Collision-Avoidance Assistant): Система за следене мястото зад автомобила с аварийно спиране
 • BVM (Blind Spot View Monitor): Изобразяване на мъртвата точка на дигиталното табло чрез визуализация на погледа от страничните камери на автомобила

Производството на IONIQ 6 е планирано да започне през третото тримесечие на 2022 г.