Hyundai IONIQ 5 N направи вълнуващ старт в света на електрическите автомобили, получавайки наградата Автомобил на годината във вдъхновяваща церемония на TopGear за 2023 г.

IONIQ 5 N беше представен по-рано тази година на фестивала Goodwood Festival of Speed през юли, където получи всеобщо признание. Автомобилът беше определен като вълнуващ избор за N-тусиасти на спортното шофиране, които желаят да електрифицират своята страст както на пътя, така и на пистата, и като иновативен технологичен проект за бъдещето на електромобилите в дивизията Hyundai N.

Успехът на IONIQ 5 N е втори в рамките на три години, в който автомобил Hyundai N получава отличието Top Gear Car of the Year, след i20 N през 2021 г.

Сред набора от ключови технически постижения на IONIQ 5 N, които спечелиха съдиите, е задвижващата система, която осигурява по-голяма мощност и подобрена динамика при охлаждане и спиране на батерията. Електромоторите на IONIQ 5 N се въртят до 21 000 RPM, осигурявайки до 609 к.с. при нормални условия, и 650 к.с, когато е включена функцията N Grin Boost (NGB). Само 3.4 секунди са необходими на IONIQ 5 N да ускори от 0 до 100 км/ч, а максималната скорост, която се постига на писта е 260 км/ч.

Запомнящото се шофиране е гарантирано от множество настройки, включително подсилена кормилна колона за подобрена обратна връзка, електронно контролирано окачване, което адаптира твърдостта на окачването според режима на шофиране и набор от усъвършенствани електронни технологии за управление в платформата E-GMP. Акцентите включват N педал, интелигентна софтуерна функция, която осигурява незабавно завиване и подобрена чувствителност на газта за вълнуващо завиване и напълно променливо предно и задно N разпределение на въртящия момент.