Hayabusa, култовият мотоциклет на Suzuki Motor Corporation, празнува своята 25-та годишнина през 2023 г. В чест на това, Suzuki представи специална серия, която ще се продава в световен мащаб след юли.

Отличителна характеристика на юбилейния модел е цвета – комбинация от оранжево и черно. Добавени са още и оригинални гравюри върху ауспуха и задвижващата верига, а върху резервоара има емблема на 25-годишнината и триизмерно лого SUZUKI. Също така капакът на задната седалка е стандартно оборудване.

Първото поколение на модела беше представено на Intermot в Германия през 1998 г., като Hayabusa (GSX1300R), а продажбите стартираха в Европа и Северна Америка през 1999 г. Продуктовата концепция беше Ultimate Sport, а неговата висока мощност и управлението, съчетано с уникалния аеродинамичен стил, създадоха сензация, която го превърна в култов мотоциклет.

Второто поколение с увеличен работен обем от 1299 cm3 на 1340 cm3, беше пуснато през 2007 г. То наследи изключителната мощност на първото поколение и я надгради с новата функция Suzuki Drive Mode Selector (SDMS), която позволява промяна на характеристиките в зависимост от предпочитанията на моториста. Продажбите също се разшириха в световен мащаб, включително и на японския пазар.

През 2021 г. беше представено третото поколение Hayabusa с напълно обновен двигател и шаси, и множество електронни системи, обединени под името S.I.R.S (Suzuki Intelligent Ride System), която включва контрол на сцеплението, двупосочна бърза смяна на предавките и др. Това го направи мощен, но контролируем и даде реален образ на стилистичната дизайнерска концепция Изискан звяр.

В момента Hayabusa се продава в 48 страни по света, включително САЩ, Европа, Индия и Латинска Америка, с общо серийно производство от над 200 000 бройки.

„Hayabusa е водещият модел на Suzuki и има фенове по целия свят. Бихме искали да изразим нашата най-дълбока благодарност към феновете, че този модел успя да отпразнува своята 25-та годишнина и за безусловната любов през цялото това време.

Лично съм карал тестове на прототипа на настоящия модел от трето поколение и съм горд да кажа, че ние, екипът на Suzuki, можем да ви представим най-добрия модел до момента.“

Тошихиро Сузуки