Успявайки да стигнат до най-северното населено място на планетата – градчето Диксън, два пикапа Toyota Hilux влязоха в “Световните рекорди на Гинес”. Преминавайки през арктическата част на Русия и ледовете на Карско море, двата автомобила преодоляха около 1 000 км.

На 13 януари от Норилск е стартирала експедицията, като разстоянието от 1000 км до Диксън е изминато за 10 дни. Най-тежки са били последните 30 км. За тяхното преминаване са били необходими 24 часа, тъй като температурата на въздуха е била -57 градуса по Целзий, което при вятър от 17 метра в секунда се усеща като -70 градуса.

За прехода са използвани стандартни пикапи, оборудвани с дизелови двигатели с 4 цилиндъра. Единият е с обем 2,4 литра, като развива 150 к.с., а вторият е 2,8-литров и разполага със 177 к.с. Машините са били оборудвани с гуми с големи грайфери, допълнителни фарове, защита на радиатора и специални предпазни одеала за двигателите.

Автомобилите не са имали право да използват двойни стъкла, както и допълнителна блокировка на диференциала, според изискванията на “Световните рекорди на Гинес”.

“Това е поредната проверка на възможностите на нашия отбор. Силният вятър, ниските температури и дори срещата с бели мечки не успяха да ни отклонят от целта. Справихме се отлично, като заслугата е и на двата пикапа Toyota Hilux, които не ни подведоха”, коментира след финала ръководителят на експедицията Богдан Буличов.