Снежният фестивал в Сапоро е едно от най-значимите събития през зимния сезон в Страната на изгряващото слънце, като ежегодно се посещава от над 2 милиона души.

Всяка година по време на фестивала могат да се видят около 400 статуи и скулптури, изваяни от сняг или ледени блокове. Ледените дворци са достатъчно големи, за да могат семействата да се разхождат из тях, а цял куп други фантастични форми са създавани от пакетиран сняг и полиран лед, за което над 38 000 тона сняг са превозвани от близките планини. Работата по някои скулптури, които могат да достигнат над 40 метра височина и 24 метра ширина, започва седмици преди откриването на фестивала през февруари.

Историята на Снежния фестивал в Сапоро започва през 1950 г., когато шест месни ученика построили шест статуи в парка Одори. Оттогава това станало ежегодна традиция, а от 1955 г. в подготовката на събитието участва и японската армия, която се грижи за доставките на лед и сняг и помага за изграждането на големите скулптури.

По настоящем статуите се разполагат на три отделни места в Сапоро. Първото е паркът Одори, където се е зародила идеята за фестивала, второто е в квартал Сусукино, намиращ се в централната част на града, и третото – в района Сатоленд.

Днес снежните забавления преобразяват града в зимен театър на открито и правят Сапоро превъзходна база, около която може да се опознава дивата, поразителна вътрешност на Хокайдо и ски курортите. Не напускайте града, без да опитате спагетите рамен и бирата на Сапоро, с която градът е прочут.