Каназава в буквален превод означава „тресавище от злато”.  Старинният град е шедьовър на японската култура макар и да е популярен като туристическа дестинация само сред японците, а по-малко сред западните посетители. Разположен е на западния бряг на остров Хоншу, като на една страна граничи с Японско море, а останалите му краища са заобиколени от Японските Алпи и Националните паркове Ното и Хакусан.

Една от многоро легенди, свързани със селището, разказва за селянин, който бил земеделец и отглеждал картофи. След като събирал зеленчуците, той отмивал златния прах, полепнал по тях и го събирал в своя кладенец.

Градът е може би най-запазеното голямо населено място с архитектура от т.нар. Едо период. Две големи реки преминават през Каназава – Саигава и Асано. За първата казват, че е буйна, с мъжки нрав, а втората е сладка и женствена.

Най-голямата туристическа атракция тук са Градините на Кенрокуен, които са изградени през 17 в. Разположени на близо 10 хектара, това са може би най-красивите градини в цяла Япония особено през пролетта. Тогава черешовите и кайсиевите дървета цъфтят около водни басейни, през които се кръстосват красиви дървени мостове. През зимата макар и обсипана със сняг, градината също е впечатляваща гледка.

В старинният град има извънредно много места за посещение. Разположен на площ от 467.77 кв. км в Каназава могат да се видят множество музеи, замъци, храмове. Интересен е едноименният Храм е впечатляващ със своята архитектура и бели оловни керемиди. Заобиколен е от лабиринт от пътеки, чиято цел е била да затруднява враговете, които искат да се доберат до замъка.

Най-добре е да посетите Каназава през лятото – от юли до септември, защото през останалите месеци климатът е суров. Наричат го още града на дъжда, така че винаги трябва да имате чадър под ръка тук. Близо 180 дни в годината тук вали дъжд, като зимата е изключително студена и снеговита.

Най-удобният начин да се добрете до града е да кацнете със самолет на най-близкото летище, което се намира в град Комацу. От там до Каназава се стига за около 50 минути с кола, като от летището има и директни автобус.