Аквариумът Окинава Чурауми е разположен в Океанския възпоменателен изложбен парк в Окинава, Япония. Той е вторият по големина аквариум в света, като отстъпва само на Аквариума на Джодржия в Атланта.

През 1975 г. в Окинава се провежда световно изложение. След него изложбеният парк започва да губи популярност, затова е взето решение там да се изгради аквариум, който да помогне за съживяването на региона, като същевременно е символ на морските традиции на Окинава. Аквариумът е проектиран от Юкифуса Кокуба и отваря врати на 1-ви ноември 2002 г.

Името Чурауми е избрано след публично гласуване. На местния диалект в Окинава “чура” означава красив, а “уми” – океан.

Аквариумът е разположен на четири етажа, като в него има дълбоководни морски същества, акули, корали и тропически риби. Площта му е 19 000 кв.м, аквариумите са 77 на брой и съдържат над 10 000 куб.м вода.

Основният аквариум, наречен Курошио море (The Kuroshio Sea Tank), съдържа 7500 кубични метра вода и има предна стена от акрилно стъкло с размери 8,2 метра на 22,5 метра и дебелина 60 сантиметра, като това го прави най-големият в света по времето, когато аквариумът в Окинава отваря врати. В него се отглеждат китови акули и манти, както и много други видове. Пресъздадено е обгръщане от дълбоки води и ще бъдете впечатлени и развълнувани да сте в такава близост с акули, скатове и други големи риби.

Оkinawa Churaumi Aquarium е първият, който успява при отглеждането на няколко отделни поколения на рибата манта и техният брой се увеличава след успешни репродукции в резервоара. През 2007 именно тук се случва първото раждане в плен на манта. До юли 2010 тук са родени вече 4 манти. След като малките манти се раждат, незабавно ги преместват в нетна клетка, където остават за кратко, докато малко укрепнат. По-късно ги връщат в Курошио море, където може да се наблюдава как плуват със своите родители. Аквариумът се гордее и с манта, която е живяла най-много години от всички други риби от този вид, живеещи в плен.

В Оkinawa Churaumi Aquarium е въведена отворена система, чрез която морската вода, който се изтегля от океана и влиза в аквариумните резервоари след това се връща отново в океана. Големият резервоар от 300 кубични метра е без покрив, което позволява на естествената слънчева светлина да прониква във вътрешността.

Това е един от малкото аквариуми в света, в които се гледат китови акули и протичат опити за развъждането им. Скатове плуват с лекота в красивите сини води на Окинава. В аквариума се отглеждат и над 80 вида корали. Общият брой животни в него е 26 000 от общо 740 вида. Повечето от представителите на кораловия свят се отглеждат в продължение на осем години.