Макар и по-малко от 1% от японците да са християни, в Страната на изгряващото слънце Коледа се празнува много ревностно. В страната, където доминират шинтоизмът и будизмът, малцина осъзнават християнските корени на Коледа. Официалният японски Дядо Коледа се казва Ямамото. Той е от студения северен остров Сапоро.

Празникът за японците е време за неограничени покупки и преяждане. Повечето японски семейства с деца не пропускат да сложат елха в дома си, а под нея поставят красиво опаковани подаръци. Коледните дървета в търговските центрове са украсени с изкуствени лампички, а празничните песни приканват купувачите към щедрост.

В Япония Коледа не се приема като семеен празник, а по-скоро като повод за празнуване, организиране на партита и възможност за нови запознанства. На Коледната вечер различни фирми от развлекателния бранш организират срещи с непознати и обичат да сватосват двойки. Независимо от това, че Коледа не се празнува официално, празникът е натрупал доста популярност. За разлика от Коледа, в Япония Нова година е семеен празник.

В Япония Коледа се празнува по различен начин. Тогава трябва да се правят добрини за останалите, особено на хората в болниците. Те нямат дядо Коледа, но имат будистки монах на име Хотеи-ошо, който раздава подаръци на децата. Дядо Коледа съществува, убедени са 2,9% от японците.

Първата документирана коледна църковна служба в Япония е била през 1552 г. Тя е отслужена от португалски мисионери.