Есента определено е най-подходящият сезон за пътуване до Япония. От края на септември до ранния декември, живописните паркове и резервати в Страната на изгряващото слънце карат и най-нещастните хора да се почувстват добре и да потънат в приятни мисли.

Един от най-посещаваните японски градове през есенния период е Киото. Туристите идват тук, за да се наслаждават на природата най-вече през втората половина на ноември и началото на декември.

Есента в Киото е най-атрактивна около Императорския дворец, където листата на около 10 хиляди дървета гинко билоба добиват ярко жълт цвят, както и в будисткия храмов комплекс Кийомидзу-дера, чиито дървета се осветяват през нощта.

Термалният курорт Хаконе, намиращ се на юг от Токио, се променя коренно през есента и добива напълно различен вид. Най-живописният парк в областта е този на Художествения музей, където листата на 200 японски клена се обагрят във всички тонове на червеното. На туристите се препоръчва да посетят и вулканичното езеро Ашино, от където се открива прекрасна гледка към вулкана Фуджи.

Втората половина на октомври е най-подходящото време за посещение на националния парк Нико, разположен на 150 км североизточно от Токио. През есента най-красивата местност в парка е езерото Чузенджи, до което се стига по живописен път, както и няколко храмови комплекса, водопади и клисури.

Древната японска столица Камакура е най-елегантна през втората половина на ноември и началото на декември. Тук може да се насладите на есенните цветя и разноцветните дървета около основните забележителности на града – свещеният харм Цуругаока Хачиманго и будисткият храм Енгаку.

На остров Хокайдо, от края на септември до началото на октомври, може да посетите спа курорта Сункио, намиращ се в национален парк Дайсецузан, и езерото Тоя. Препоръчително е след дългите разходки да отпуснете в някоя от множеството термални бани.