aoshima-cat-island-japan-2Едни от най-големите атракции в Япония, които привличат като магнит туристите, дошли на екскурзия в страната на изгряващото слънце, са котешките острови.

Те са около 10 на брой и на всеки един от тях броят на котките далеч надвишава този на хората. Смята се, че четириногите домашни любимци са били донесени в миналото от рибари, за да им помогнат да се справят с популацията от мишки.

Един от най-известните котешки острови в Япония е остров Аошима, на който живеят 120 котки и едва 20 жители. Подобно е съотношението котки/хора и на островите Геникаишима, Аиношима, Музуки, Иваишима, Санагишима, Манабешима, Окишима, Еношима и Ташироджима.

Първите писани са били донесени на местните острови по време на периода едо (XVIII-XIX), когато там е било силно развито отглеждането на копринени буби, използвани в текстилната промишленост. Мишките атакували ценните буби и местните жители били принудени да потърсят помощ от котките.

Писаните са на почит на японските острови. Местните жители вярват, че който храни котките, ще спечели здраве и благоденствие. Там всеки смята за личен дълг да се погрижи за прехраната им, преди дори сам да се наяде.