Автомобилни гуми лято 2019

С настъпването на пролетта неминуемо започваме да мислим за лято, почивки, пътешествия.. Подарете чифт нови летни гуми на своя автомобил и заедно се впуснете в летните приключения :)


Какво търсиш?

Бърза поръчка

по телефон всеки работен ден от 09:00 до 17:00 ч.

0889 632 496

Венци Габрово
бул. Христо Смирненски 58

0886 575 655

Венци Велико Търново
ул. Тридесет и шеста 5

0882 424 422

Венци Шумен
бул. Симеон Велики 12

1. Горивна ефективност (икономия на гориво и ниво на емисии на CO2)

Този параметър показва нивото на съпротивление при търкаляне в скала от А (най-икономично) до G (по-малка икономичност).

Разликата в разхода на гориво между гумите от клас А и тези от клас G може да достигне до 7,5%*. За средностатистическия лек автомобил това е около 0,65 л на 100 км.

2. Сцепление на мокра настилка

Този параметър показва ефективността на спиране върху път с мокра настилка в скалата от А (най-къс спирачен път) до G (най-дълъг спирачен път).

Реакцията при спиране е един от най-важните елементи на ефективността на гумата върху мокра настилка и е от основно значение за Вашата безопасност. Разликата в спирачния път между гумите от клас А и тези от клас G може да достигне до 30%. За лек автомобил, движещ се с 80 км/ч, например, това може да означава разлика до 18 м в случай на пълно спиране върху мокра настилка.

Разликата между отделните класове гуми достига до две дължини на автомобила (т.е. около 3-6 метра). При гумите с висок показател, спирачния път е значително по-дълъг.

Външен шум - ниво в dB и клас

Показва нивото на шум при търкаляне на гумата, измерван отвън. Изразява се под формата на две стойности:

3. Ниво на шум в децибели, което отговаря на вълните от етикета.

4. Клас шум - вълните от етикета: от 1 до 3 плътни линии;

Първоначалната задължителната Европейска норма е 3 плътни линии и на тази основа са направени обозначенията. От 2016 г. нормата е променена на 2 плътни линии (т.е. около 3dB по-малко в сравнение с първоначалната).

Европейски етикет - пример
Европейски етикет

в сила от 1 ноември 2012 г., задължителен за всички нови гуми, произведени след 1 юли 2012 г.

Етикетът дава информация на потребителя за три важни критерия, по които се формира базата за оценка на ефективността на гумата: горивна ефективност, сцепление с мокра настилка и външен шум.